Yin yoga: Go deeper inside while practicing yoga outside..

Wat is yin yoga? Wat doet yin yoga voor je? En waar komt het vandaan?  

Yin yoga is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Een bijna logisch gevolg op onze steeds drukkere bestaan - en daarmee een hele goede ontwikkeling met het oog op balans. 

Yin yoga is een rustige, 'vrije' vorm van yoga en is in tegenstelling tot de meer yang vormen van yoga minder gericht op alignment. In yin yoga draait alles om een diepere ontspanning van de spieren om te werken op de diepere lagen van bindweefsel en gewrichten. De houdingen worden 2 tot 5 minuten aangehouden, wat je de ruimte geeft om de houdingen goed te doorvoelen en je grenzen te leren kennen. De Amerikaan Paul Grilley is de grondlegger van Yin yoga. Hij combineerde zijn kennis van de anatomie met kennis over de meridianen en de energetische structuren op basis van de chakra's. 

Yin yoga in het park

De combinatie van yin yoga met actievere vormen van yoga is een geweldige manier om balans te vinden binnen je yoga practice. Je zal merken dat de diepere ontspanning die yin yoga je geeft er ook voor zorgt dat je in yang vormen van yoga meer ruimte ervaart en deze beter vanuit ontspanning op kunt bouwen. 

Omdat de houdingen in yin yoga langer aan worden gehouden, denk je bij yoga in de buitenlucht misschien niet direct aan yin yoga. En toch leent yin yoga zich juist goed voor buiten yogalessen, omdat je door de combinatie van de verstilling en de natuur dieper in je practice komt. En zoals de doorgewinterde buiten-yogi inmiddels wel weet: op de temperatuur kan je je kleden! 

Yin yoga uitproberen in de buitenlucht? 

Je vindt outdoor yin yogalessen o.a. op het strand in Zandvoort, in Noordwijk & in het park in Utrecht. 

Yin yoga Zandvoort

Yin yoga Utrecht

Yin yoga Noordwijk

Yin yoga Velddriel

Buiten yogadocent Marlous de Jong vertelt over haar ervaring met yin yoga in de buitenlucht

"Tijdens mijn examendagen van de opleiding Stillnessinyoga in Doorn heb ik in de mooie rozentuin van Bartimeus mogen ervaren hoe het is om buiten een yin yogales te volgen. Wat heeft die les buiten veel indruk op mij gemaakt. Ik merkte dat ik nog meer in mezelf kon zakken door alle elementen van de natuur om me heen. De vogels die fluiten, een vliegtuig dat in de verte overvliegt en een vlieg die je langs je hoort vliegen. De warmte van de zon op je huid, een zuchtje wind door je haren en een mier die over je arm loopt. 

buitenyoga

In de weken die hierop volgden heb ik een aantal van mijn vaste yin yoga lessen buiten gegeven op de mooie buitenlocaties. Ik geef nu regelmatig mijn yin yogalessen buiten in de tuin naast de yogastudio in Driebergen en in het prachtige Julianapark in Utrecht, met haar rustige plekjes, heel veel groen, mooie bloemen en hoge bomen. 

Yin yoga in de buitenlucht brengt natuurlijk wel de nodige organisatorische uitdagingen met zich mee, want wat is yin yoga zonder props..? Na wat gebrainstormd te hebben kwam ik tot het volgende idee. Deelnemers kunnen zelf zorgen voor een matje, een slaapzak in de hoes (zie daar een bolster!) en een grote handdoek of deken. Ik zorg dan voor de yogablokken, riemen, oogkussentjes en thee. Uitdaging geslaagd!

En wat is het heerlijk om in zo'n mooie omgeving les te geven! Deelnemers geven aan een buiten yin yogales echt een cadeautje voor zichzelf te vinden. Ik vind het heerlijk om alle elementen vanuit de Chinese geneeskunde nog beter te kunnen integreren in mijn lessen; Hoe lekker is het om tijdens het element aarde ook echt de grond te voelen zo nog beter te ''aarden''? Ook kan ik goed mindfulness integreren in mijn lessen en breng ik hierdoor mijn deelnemers meer in contact met zichzelf in de natuur. 

Als yogadocent geef ik alleen yin yoga lessen omdat deze vorm van yoga veel balans heeft gebracht in mijn yang leven en mijn burn-out die daaruit voortkwam. Ik wil mijn deelnemers leren om echt in zichzelf te zakken, vandaar de naam van mijn bedrijf: Inside yoga. Leren om je grenzen te voelen en te leren om te gaan met oncomfortabele momenten zijn voor mij de belangrijkste lessen om door te geven. En dit kan, juist buiten. Go deeper inside while practising yoga outside.. Soms juist met de extra afleiding die er alleen maar voor zorgt dat je focus toeneemt. Alleen maar plussen voor yin yoga in de buitenlucht dus! En als het weer zo blijft als de afgelopen weken gaat dit een hele goede buiten yoga zomer worden! "

Nama-stay in the park!

Marlous de Jong

Plaats een reactie