Wat is SUP yoga?

Foto: yoga op kayakken in Malmö, Zweden. Bron: Dan, via wikimedia.commons.

Het wordt steeds warmer buiten en dus dé kans om yoga buiten in gang te zetten. Wat dacht je van yoga op een paddleboard op het water?

SUP yoga staat voor ‘stand up paddle board yoga’. De naam zegt het dan al: je beoefent yoga op een stand up paddle board op het water. SUP yoga kan het beste worden beoefend op kalme wateren zoals meren, baaien of havens. In de afgelopen twee jaar is SUP yoga een trending watersport geworden voor yogi's en voor degenen die al van paddleboarden houden. In feite verbeteren veel yogi's hun yogavaardigheden enorm door SUP-yoga te beoefenen omdat het meer kracht, balans en focus vereist. Sommige yogi’s voeren zelfs acroyogahoudingen uit op staande paddleboards! Het leuke hieraan? Het is toegankelijk en uitdagend voor iedereen, voor alle niveau’s.

Yoga op het land versus yoga op het water

Nu is yoga op het land uiteraard niet hetzelfde als yoga op het water. Op het land ben je altijd geaard, terwijl je op een paddleboard constant met de wind en de stroom meebeweegt – en dan ook nog eens balanceert op een beperkt oppervlak! Vanwege deze beperkingen op het water vereist SUP yoga intense focus en balans om je paddleboard stabiel te houden tijdens het vasthouden of wisselen tussen houdingen. Ook moeten bepaalde yogahoudingen, bijvoorbeeld hatha en vinyasa flows, zich aanpassen aan de nieuwe ondergrond en kunnen er soms ietwat anders uit komen te zien dan wanneer je de yogapose op het land beoefent. Uiteindelijk zullen deze nieuwe uitdagingen je yogatechniek op het land verbeteren. Ook zullen op het water bepaalde spieren worden geactiveerd die je misschien normaliter niet gebruikt bij yoga op het land.

Voordelen

SUP Yoga heeft een aantal geweldige gezondheidsvoordelen en dat geldt ook voor suppen. Als je zowel paddleboarden als SUP-yoga zou combineren, zou je training enorm toenemen. Kortom, paddleboarden is een volledige lichaamstraining, wat betekent dat het je benen, rug, schouders en armen traint. Paddleboarden gedurende 15 minuten, gevolgd door een yoga flow van 15 minuten, zou een geweldige trainingsuitdaging zijn!

Een ander geweldig voordeel van het beoefenen van yoga op het water versus het land, is de omgeving: je zult bij elke pose die je doet frisse lucht inademen en wanneer je je ogen opent, kun je het prachtige waterlandschap om je heen waarderen. Uiteindelijk is het beoefenen van yoga buiten een ontspannende, kalmerende ervaring.

5 SUP-yogahoudingen die je zeker kunt proberen!

1.       Downward facing dog

2.       Utkatasana (de stoel)

3.       Warrior 2

4.       Paripurna Navasana (de boot)

5.       Savasana

 

Waar wacht je nog op?

 

 

Foto: yoga op kayakken in Malmö, Zweden. Bron: Dan, via wikimedia.commons.

Plaats een reactie