Tips voor alle buiten-yogi’s en docenten van Yogastudio Ouddorp

Naar aanleiding van de oproep van Buiten-Yoga om buiten-ervaringen te delen, heeft Bellatrix van Wingerden haar mooie verhaal opgeschreven. In deze blog vind je tips voor yogadocenten die buiten lessen geven of willen gaan geven en handige tips voor de yogacursisten.

“Het leek me meteen een leuk idee om een blog te schrijven voor de community Buiten-yoga. Yogales geven op het strand is één van mijn passies”, aldus Bellatrix.

Hoe het begon..

Alweer 13 jaar geleden gaf ik mijn eerste lessen buiten! Met veel plezier denk ik terug aan het begin, het pionieren met yoga op het strand. In die tijd werkte ik zomers bij de Ouddorpse Reddingsbrigade als strand commandant en leefde 8 weken lang op het strand. “Je wordt nog eens zand” zei mijn vriend altijd. Elke dag verzorgde ik de loop,- en vaar patrouilles, reed ik in de jeep over het brede strand en ’s avonds was er, bij ondergaande zon en uitzicht op zee, een gezellige BBQ met onze brigade vrienden. Als ik na een lange dag naar huis ging en al het zand van me af douchte, was ik voldaan; ik had iets positiefs kunnen betekenen voor mensen en ik was lekker de hele dag  buiten geweest.  Buiten zijn geeft me energie.

Mijn eigen yogastudio ben ik gestart in 2000 en ik wilde de yoga cursisten datzelfde gevoel laten ervaren. Enthousiast vertelde ik dan; “het is zo fijn om buiten te zijn,  echt geloof me….lekker joh, dat zand tussen je tenen, die wind in je gezicht, heerlijk!” Om de mensen mee te trekken naar het strand, gaf ik gratis lessen aan het einde van het yoga seizoen, vlakbij een klein strandtentje ‘De Zeester’. De eigenaar en mensen op het terras zaten dan vol verbazing en onbegrip te kijken. “Wat gebeurd daar nu?” Yoga was toen nog zo onbekend in Ouddorp en helemaal yoga buiten doen, terwijl iedereen je kon zien!

 

Betrouwbaar & altijd aanwezig

Ik ging op zoek naar een plek op het strand, waar ze yoga met open armen zouden ontvangen. En dat werd bij 2 vrienden van me, zij waren toen net gestart met hun kitesurfschool Natural High. Kiten was toen ook nog vrij onbekend op ons kleine dorp, maar al snel zouden ze de grootste en tofste kitesurfschool & beachclub van Nederland worden.

Als fanatieke surfers, volgden ze bij mij yoga for surfers lessen. Een yogales die ik speciaal heb ontwikkeld voor surfers. Toen ik mijn eerste lessen op het strand gaf, was ik zelf wel super enthousiast, maar de deelnemers nog niet.. ik stond soms les te geven aan 3 of 4 deelnemers. Elke zondag ochtend kwam ik op mijn fiets naar de beachclub en hoopte dan dat er iemand was. Vaak deed het personeel mee als opvulling. Ik had en heb nog steeds het motto: ik ben er altijd, wat voor een weer het ook is!

Ik heb toentertijd regelmatig les gegeven aan 1 yoga cursiste ‘Eugenie’. Ik zal haar nooit vergeten, want ze kwam zomer na zomer, vanaf die tijd was ze mijn trouwste cursiste en vertelde tegen iedereen hoe geweldig ze mijn lessen vond. Een hele lieve vrouw, met wie ik hele mooie gesprekken had na de lessen. Ook deze zomer volgt ze weer lessen bij me. Altijd aanwezig zijn! Is dan ook de gouden tip van mij. Laat het niet afhangen van het weer of wat dan ook, zorg dat de mensen op je kunnen rekenen.

Yogales Ouddorp strand

Mooie locaties

Zelf ben ik een fanatieke wind- en golfsurfer en 7 jaar geleden gingen we voor het eerst naar Kaapstad om te surfen. Spannend…. We zaten met een club surf vrienden in een huis en gingen elke dag het water op. Natuurlijk had ik mijn yoga mat mee. Want, ik ga echt niet op vakantie zonder mijn mat, no way. Als ik op mijn matje bezig was, haakte al snel surf vrienden aan. Stijf geworden van het surfen, gaf ik dan een yoga for surfers lesje. Zo is het ontstaan dat Rick Jendrusch voorstelde dat ik ook bij hun yoga les kwam geven. Hij is een prof windsurfer en zijn ouders hebben het Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam. Zelf werkt hij ook ontzettend hard mee. Als windsurfer voel ik me hier ook zo enorm thuis, dit bedrijf is als een ‘warm bad’ voor bezoekers en hun personeel, zo lief en betrokken. Dus vanaf die zomer, gaf ik daar elke woensdag les; yoga aan het water. Een stuk gras, omringd door de Grevelingen. Tijdens de yoga lessen, varen de bootjes, surfers en suppers voorbij. Een volgende tip voor yogadocenten is dan ook: zorg voor een mooie locatie. Een locatie die er echt uitspringt en een extra dimensie geeft aan je yoga les.

Neem de tijd voor elkaar

De eigenaresse van Strandtent Iloon volgde lessen bij mij in de Yogastudio en vroeg of ik ook bij haar kon komen lesgeven. Dat wilde ik heel graag, want deze strandtent zit op een super mooi stuk strand. Na de les neem ik de mensen graag mee het terras om gezellig met elkaar wat te drinken. Ik heb ervaren dat vaak na de yoga, de mooiste gesprekken met de mensen ontstaan. Tip 3; neem de tijd voor je mensen, ook na de les, drink wat met elkaar. Er ontstaat vaak zo’n mooie uitwisseling na de yoga les, dat vind ik zo gaaf om te zien. Mensen komen echt met elkaar in contact. Even weg die Iphone en met elkaar praten.

Sta open voor verandering

Mijn laatste les locatie kwam er vorige zomer bij, Ouddorp Duin. Ouddorp groeit de laatste jaren enorm en daar kwam ook dit project bij. De project manager van De Houten Kaap -het nieuwe strandtheater en multi inzetbaar gebouw dat op Ouddorp Duin gekomen is- trekt lokale ondernemers daar naar toe en organiseert en faciliteert super gave projecten. Zo ook yoga! Vorige zomer was ik daar aan het lesgeven, letterlijk in de bouwput, nu is het een fantastische plek voor toeristen en Ouddorpers, dus lieve yoga collega’s. Tip 4; sta open voor verandering, blijf mee bewegen met nieuwe ontwikkelingen!

Ik kan terug kijken op 13 jaar yoga op het strand. Beach yoga heb ik hier met heel veel plezier op de kaart gezet. Van 1 keer per week een stuk of 4 deelnemers naar 6 x per week les op 4 verschillende locaties met grote groepen. Ik geniet er  elke dag van en de mensen ook. Een buiten les is een soort mini-vakantie voor iedereen die meedoet. Soms komen de mensen lekker op de fiets, vaak met vriendinnen, blijven erna nog wat drinken en genieten, net als ik. Tijdens deze lessen is er is tijd om elkaar beter te leren kennen. Ik hou van mensen en om te luisteren naar hun verhalen.

Strandyoga Ouddorp

Blijf jezelf ontwikkelen

Naast de ontwikkeling van strand yoga, heb ik altijd gezocht naar nieuwe uitdagingen. En gaf de eerste Full Moon Yoga sessies in Nederland, de eerste SUP yoga lessen en bedacht  ‘secret yoga’, yoga op een geheime locatie.

Op dit moment ben ik bezig met ‘plein yoga’ in Ouddorp te introduceren. In de grote steden zie je het al.  Op 12 juli organiseerde ik de eerste versie van plein yoga en stonden we met 50 yoga liefhebbers op het plein bij Ouddorp Duin en deden we een heerlijke flow van lekkere houdingen. Een nieuwe mijlpaal en kijk al uit naar de volgende sessie!  Sinds vorig jaar ben ik Roxy Yoga Ambassadeur en word ik gesponsord door Roxy http://www.roxy-netherlands.nl

TIPS voor strandyoga

Een aantal tips als je deelneemt aan beach yoga om 100% te genieten!

  • Probeer op de fiets te komen, geen gedoe met parkeren en je maakt er meteen een sportieve ochtend van
  • Neem een towel mee in plaats van een mat, matten waaien op en vormen niet makkelijk mee met de ongelijkheid van het strand. Een towel klop je het zand af, na de les en je bent klaar.
  • Voor matten van natuur rubber is het ook niet goed om in de brandende zon te liggen, daar kunnen ze minder ‘sticky’ van worden.
  • Smeer je thuis al in met zonnebrand, want dat werkt het beste een half uur van te voren
  • Neem een flesje water mee en extra truitje, in je achtertuin is het vaak warmer dan op het strand, waar het meer waait
  • Volg yoga bij verschillende docenten, zodat je veel ervaring opdoet
  • Stoor je niet aan alles wat er om je heen gebeurd, let it go…er zullen altijd dingen die je kunnen afleiden, maar het is aan jou om je er niet aan te storen en te genieten van je yoga les.. Je bent BUITEN met je voeten in het zand, de wind door je haren en het zonnetje op je gezicht!

Wil je meer weten over mij, m’n yogastudio en/of de buitenlessen? www.yogastudioouddorp.nl

Ik hoop je een keer te zien in een yoga les!

Groeten uit Ouddorp van Bellatrix van Wingerden

 

Yogastudio Ouddorp

Broekweg 13, 3253 XB  Ouddorp

06-42349972 / info@yogastudioouddorp.nl

 

Juli en augustus; 7 x per week buiten yoga. 

 

Yogales Ouddorp

 Yogales Ouddorp

Yogales Ouddorp

Yogales Ouddorp

Yogales Ouddorp

 

Meer info

http://www.yogastudioouddorp.nl

https://www.facebook.com/yogastudioouddorp.nl

https://instagram.com/yogastudio_ouddorp

 

 

 

 

 

Plaats een reactie