Deugdenyoga; diepgang met vreugde en lichtheid!

Een introductie in deugdenyoga

Ik besloot op maandag middag last moment om mee te doen met de les van Dolfijn Wellness bij de Nieuwe Meer in Amsterdam (juist; de nummer 1 locatie uit onze top 5 blog van mei ;)). Want wat is er nou lekkerder dan op een broeierige zomerse avond wat verkoeling zoeken bij het water - liefst ook nog gecombineerd met je hobby natuurlijk :) 

Deugdenyoga Dolfijnwellness Amsterdam

En een nummer 1 locatie it is! Met weids uitzicht over het water, nog net in de stad maar ook echt middenin in de natuur! Ik had nog niet eerder kennis gemaakt met deugden yoga. Wat een bijzondere ervaring! Deze avond stond de deugd 'doelgerichtheid' centraal, in combinatie met het 7de chakra. Met enorm veel oog voor detail nam Patty ons mee in de les; van een bijpassende etherische olie, tot een stuk filosofie, asana's, een chakra klankschaal, meditaties en affirmaties - wat een bijzonder complete les was dit!

Deugdenyoga Dolfijnwellness Amsterdam

"I am grateful for everything in my live, knowing all is in perfect, divine order"

Deugdenyoga Dolfijnwellness Amsterdam

Ik vroeg Patty om ons wat meer te vertellen over deugdenyoga. 

Wat is deugden yoga?

Met deugden yoga staat er 1 deugd centraal in een les. De hele yoga filosofie staat vol deugden alleen vaak te moeilijk omschreven. Bij deugdenyoga is dit heel eenvoudig omschreven en direct herkenbaar in je dagelijkse leven.

Wat is een deugd? een deugd is bijvoorbeeld concentratie. Je bent je aan het concentreren omdat je dit leest of je zet aandacht in, je leest het aandachtig, misschien ben je ook enthousiast. Of zorgzaam naar jezelf dat je even tijd neemt voor jezelf en even rustig zit om je hierin te verdiepen wat je misschien inspireert of rustig maakt.

In een yogales werken we dus met een deugd, je krijgt asana’s die de deugd versterken evenals de meditatie. Mooie inzicht teksten die de deugd dieper binnen laten komen. Iedere les is anders en iedereen verheugd zich altijd op welke deugd er zal zijn. Mensen worden bewust en passen de deugd vaak direct die week thuis of op het werk toe. Met vreugde en lichtheid toch een enorme diepgang!

Hoe lang geef je al les en hoe ben je hiertoe gekomen?

Ik geef al 25 jaar les. Waarvan de laatste 15 jaar full time. Na een periode van langdurige ME kwam ik bij iemand die zei dat ik iets veel groters met kinderen zou gaan doen. Dat ik heel veel kinderen zou bereiken. ( in die tijd stond ik voor de klas) Maar wanneer je ziek bent denk je echt waar heeft hij het over! Ik zou al blij zijn om alleen met de kinderen van mijn klas te kunnen werken. Hij vertelde verder: ineens weet je het het komt vanuit je tenen omhoog en je bent niet meer te stoppen. Ik zou nog driekwart jaar ziek zijn!

Zonder dat ik het besefte ging ik gaande weg een kinderyoga opleiding neerzetten en ja nu bereik ik via alle mooie mensen die ik opgeleid heb heel veel kinderen!!! super mooi. Tegelijkertijd ontstond ook deugden yoga omdat in de kinderyoga werk ik met thema’s vond ik het saai om alleen maar yoga asana’s te doen met de volwassenen en zo gebeurde het dat ik ook bij de volwassen yoga met thema’s ging werken. Alleen zei zo een gemeen stemmetje in de meditatie heb je wel genoeg thema’s? Toen kwam in de rust een stem en die ze: ga deugden yoga geven!

"Deugden: de taal van het hart, de taal van de ziel. Denk aan begrip, moed, mededogen, kracht en zelfvertrouwen. daarmee is deugdenyoga de yoga van het hart de weg van de ziel geworden."

Na dat een aantal jaren gedaan te hebben. Vroeg Wendy van de yogawereld uit Alkmaar, die elke week trouw op les kwam. Ik wil yogadocent worden maar kan nergens een opleiding vinden die zo les geeft als jij! Ze vroeg kan je een deugdenyoga opleiding geven.
Zo ontstond de deugdenyoga opleiding. Waarbij ik altijd als feedback krijg dat het zoveel meer is als een yoga opleiding!
Buiten het goed kunnen begeleiden van de asana’s met de adem, krijg je heel veel meer. Het is een diepgaande transformatie.

Hoe ziet de opleiding deugdenyoga eruit? 

Je kan hier de docenten opleiding kinderyoga volgen. Een holistische opleiding, erkend door Yoga alliance profecional YAP een 60 uurs opleiding. Die je versneld kan doen 8 dagen achter elkaar of verspreid over een half jaar.

De deugdenyoga opleiding is een 20 daagse opleiding verspreid over bijna een jaar of een versnelde 14 daagse met een maand voorwerk en een maand erna en dan examen. 200 uurs YAP erkende opleiding.

Iemand zei laatst wanneer ik aan mensen vertel hoe mijn leven is veranderd dan zeg ik eigenlijk altijd: het is allemaal na de kinderyoga opleiding begonnen! alles heeft zich zo positief ontwikkeld!

Naast alles wat je de afgelopen jaren op hebt gezet heb je ook nog boeken geschreven! Wil je hier wat meer over vertellen? 

Inmiddels heb ik 4 boeken geschreven 2 deugdenyoga boeken voor volwassenen en 2 kinderyoga boeken waar volledige deugden yoga lessen in staan. je kan een hele les volgen of losse items pakken. `er staan naast de lessen prachtige teksten en leuke tips in en prachtige foto’s.

Boeken deugdenyoga

Alle boeken zijn via de mail te bestellen: info@dolfijnwellness.nl

Binnen Nederland gelden geen verzendkosten en als je via de mail bestelt krijg je er ook nog een kleinigheidje bij van Patty! :) 

Een deugdenyogales uitproberen? Dat kan!

Patty geeft op maandag, dinsdag en woensdag maar liefst 2 outdoor lessen op een dag! 

Klik hier voor meer informatie over de deugden yoga lessen aan de Nieuwe Meer. 

Alle aankomende deugdenyoga workshops op een rij

10 - 11 juni: 2-daagse basis Workshop Deugden (Amsterdam)

16 - 23 juni: Tweedaagse workshop TienerYoga

1 - 2 juli: Workshop Chakra

8 - 16 juli: Versnelde 8 daagse kinderyoga docenten opleiding (Amsterdam)

8 sept 2017 - 20 jan 2018: Kinderyoga opleiding (Amsterdam)

13 - 15 okt: Workshop Deugden 3-daagse

2 - 11 nov: 2-Daagse basis workshop Deugden (Amsterdam)

5 - 12 nov: 2-Daagse basis workshop Deugden (Amsterdam)

15 - 22 dec: Versnelde 8 daagse kinderyoga docenten opleiding (Spanje)

Plaats een reactie