5 tips voor buitenyoga

Yoga buiten

We mogen officieel weer buitensporten, en dus is dit hét moment om je yoga practise naar buiten te brengen. Rol je yogamat uit op een zelfgekozen plek, haal diep adem en flow als één met de natuur. Maar waar moet je op letten bij buitenyoga? Wij geven vijf tips om je buitenyoga-routine zo optimaal mogelijk te doen verlopen.

Zoek een rustige plek

Of je nou op het strand bent, in het bos of gewoon in de achtertuin: het is belangrijk dat je een rustige plek vindt waar jij je op je gemak voelt en ongestoord yoga kunt beoefenen. Het kan dan ook zijn dat je hiervoor iets van het geijkte pad moet afwijken. Heb je de perfecte plek gevonden? Controleer dan even of de ondergrond (enigszins) egaal is, dus of er geen stokjes of steentjes onder je yogamat verborgen liggen. Verder raden we aan, zeker in hartje zomer,  om je in te smeren met zonnebrand en/of muggenspray.

Wen aan je omgeving

Een nieuwe omgeving geeft altijd veel prikkels. Geef jezelf een moment 'om te landen’ voordat je aan je yogaserie begint. Neem dus (echt) de tijd om deze omgeving en al zijn geluiden, geuren en sensaties in je op te nemen. Sluit je ogen en stel je zintuigen open. Voel je een innerlijke rust en gewenning aan de omgeving? Dan is dat een mooi moment om je yoga practise te starten.

Pas je asana’s aan de omgeving aan

Vanuit de yogafilosofie is alles in energie met elkaar verbonden. Heb dus respect voor alles wat leeft. Als mens maak je enkel onderdeel uit van de natuur. In die overtuiging zijn benamingen van asana’s veelal afgestemd op namen van goden, planten en dieren. Het aannemen van zo een yogahouding geeft blijk van respect voor de desbetreffende god, dier of plant. Dit in acht nemende zou je de asana’s af kunnen stemmen op je omgeving. Een mooie plek aan zee gevonden? Denk dan bijvoorbeeld aan yogahoudingen als de makarasana (de dolfijn houding) of de matsyendrasana (de visgod).

Wees dankbaar

Of je nou een korte- of langere tijd in de natuur hebt doorgebracht: je maakt (on)bewust een connectie met de plek waar je yoga beoefent. Je stelt je open en laat een stukje van jezelf achter. Sta hier even een moment bij stil. Wees dankbaar voor de plek die je hebt gevonden en wat het jou heeft geboden.

Geniet van het buiten zijn

Buitenyoga draait om de ervaring in en met het buitenleven. Geniet hier ook tijdens je yoga practise optimaal van. Voel de wind door je haren, het zand tussen je tenen, de onverwachte regendruppel of de heerlijke zomer geur. Laat je zintuigen prikkelen en verwonder je over al het moois onze natuur brengt. Het zal je nieuwe energie geven!

LET OP: houd rekening met 1,5 meter afstand in tijde van corona! Lees hier verder over wat wel en niet mag.

Plaats een reactie