Blog archief voor juni 2018

Pranayama: het onder controle houden van prana (levensenergie) om gehoorzaamheid van je mind te trainen

Belle Jansen Pranayama

 

Je ademhaling controleren en verlengen

Het doel van yoga is het verstillen van je geest. Een belangrijke stap om dit te bereiken is het leren om je ademhaling te controleren en verlengen: omdat je je concentreert op je ademhaling, kun je niet ondertussen ook met andere dingen bezig zijn. Dat is de staat van 'eka tattva', je concentreren op één ding. Pranayama is een verzamelnaam voor verschillende ademhalingstechnieken. 'Prana' betekent vitale levensenergie en 'ayama' betekent het onder controle of verlengen ervan. Door pranayama te beoefenen, gebruik je je ademhaling om de stroom en kwaliteit van prana te beïnvloeden en train je de gehoorzaamheid van je mind. Je kunt jezelf kalmeren wanneer je merkt dat je gestrest, boos, verdrietig of nerveus bent, of juist energie opwekken door specifieke pranayama technieken te beoefenen.

 

Ashtanga Yoga

 

Ashtanga yoga 1

Wat is Ashtanga yoga? 

Ashtanga yoga wordt steeds populairder. In deze blog vertelt Anne Kluit je meer over wat Ashtanga yoga precies is, wat je kan verwachten in een Ashtanga les en hoe het je yoga practise kan verdiepen. 

Ashtanga yoga is een Yang variant van yoga. Het wordt uitgevoerd in een flow, dat wil zeggen dat je de houdingen aan elkaar verbindt en de Ujjayi-ademhaling hierbij leidend is. Ashtanga is een traditionele serie asanas (houdingen) die je iedere keer in dezelfde volgorde uitvoert. Een dynamische yogavorm waarbij je aanspant in plaats van ontspant zoals bij Yin Yoga. Op termijn ontspan je ook in een houding, alleen dat is pas op het moment dat je meer lichaamsbewustzijn hebt, de houdingen makkelijker aan te nemen zijn en dus langer deze vorm van yoga beoefend.

21 juni: Internationale Yoga Dag

Internationale Yoga Dag

Internationale Yoga Dag evenementen overzicht

Op donderdag 21 juni wordt wereldwijd Internationale Yoga Dag georganiseerd. De dag is in 2015 uitgeroepen door de Verenigde Naties. Over de hele wereld zijn er op deze dag duizenden yoga events en ook Nederland doet mee! De lessen en events op Internationale Yoga Dag hebben vaak een bijzonder tintje met bijvoorbeeld live muziek op grote pleinen in steden of op een plekjes waar je niet zo snel komt. De opbrengsten van de lessen gaan naar een goed doel. Wil je een bijdrage te leveren aan een betere wereld, zowel via een donatie aan een van de events, als vanut het inside-out perspectief? Ga dan naar 1 van de events op 21 juni!

Yin yoga: Go deeper inside while practicing yoga outside..

Yin yoga in het park

De combinatie van yin yoga met actievere vormen van yoga is een geweldige manier om balans te vinden binnen je yoga practice. Je zal merken dat de diepere ontspanning die yin yoga je geeft er ook voor zorgt dat je in yang vormen van yoga meer ruimte ervaart en deze beter vanuit ontspanning op kunt bouwen. 

Omdat de houdingen in yin yoga langer aan worden gehouden, denk je bij yoga in de buitenlucht misschien niet direct aan yin yoga. En toch leent yin yoga zich juist goed voor buiten yogalessen, omdat je door de combinatie van de verstilling en de natuur dieper in je practice komt. En zoals de doorgewinterde buiten-yogi inmiddels wel weet: op de temperatuur kan je je kleden!