Blog archief voor 2018

Maartje van Master in Happiness over GELUK

Maartje Derksen Master in Happiness

Tijdens de Masterclass in Happiness neem ik een kleine groep deelnemers mee op reis in de wereld van positieve psychologie, midset en bewustwording. Ik leer hen weer te kiezen vanuit hun eigen kern. Ik begeleid hen om hun kern (weer) helder te krijgen. Om vol van zichzelf te houden, met alles wat ze zijn. Want juist die oneffenheidjes, die 'edges', die prachtige perfecte imperfectie maakt ieder individu zo mooi!

Tijdens deze training komen heel wat one-liners en quotes voorbij. Het fijne is, dat ze zo lekker blijven hangen en dienen als reminder om elke dag weer opnieuw voor jezelf, voor jouw geluk en voor jouw leven te kiezen. Aan de hand van 12 affirmaties/mantra's neem ik je in deze blog mee in de materie die mijn vakgebied is geworden. Ervaar zelf wat deze affirmaties voor jou kunnen betekenen en doe er je voordeel mee! 

3x buiten yoga hotspots in Zeeland deze zomer

Yogalena Ellemeet 

Deze zomer is in alle opzichten een record met haar vele zonnestralen. Een perfecte gelegenheid om alle vrije momenten je rust buiten te pakken. 

Ook als je gewoon doorwerkt deze zomer kan je heerlijk op mini-retraite in eigen land. We zetten ons mooie Zeeland in deze blog in het zonnetje, omdat het een meer dan geschikte locatie is voor een (yoga) vakantie in eigen land: met een ruim buiten yoga aanbod, een breed scala aan accommodatie mogelijkheden, de prachtige natuur, de zee met haar getijden en heerlijke stranden om over weg te turen.. 

In deze blog vind je alle yoga hotspots in Zeeland met tips van onze docenten voor een heerlijke zelf samengestelde mini-retraite in eigen land! 

3x eiland yogalessen deze zomer

(Yoga) vakantie op de waddeneilanden

Heb je deze zomer nog een tripje naar een van onze prachtige Nederlandse eilanden op de planning staan? Op Texel, Vlieland en Terschelling kan je je vakantie in eigen land combineren met heerlijke yogalessen in de buitenlucht. Voel het zand onder je voeten, de zon op je gezicht, de frisse eiland-wind door je haar en luister naar de geluiden van de natuur op de achtergrond. Op Terschelling kan je er zelfs een yoga retraite weekje van maken; tussen 16 juli en 19 augustus kan je elke dag van de week beginnen met een ontspannende strandyogales van Sinnestriel Yoga bij Formerum aan Zee. 

We hebben alle yogalessen op de Nederlandse eilanden incl. eiland tips alvast voor je op een rij gezet en wensen je een heerlijke (yoga) zomer toe! 

Pranayama: het onder controle houden van prana (levensenergie) om gehoorzaamheid van je mind te trainen

Belle Jansen Pranayama

 

Je ademhaling controleren en verlengen

Het doel van yoga is het verstillen van je geest. Een belangrijke stap om dit te bereiken is het leren om je ademhaling te controleren en verlengen: omdat je je concentreert op je ademhaling, kun je niet ondertussen ook met andere dingen bezig zijn. Dat is de staat van 'eka tattva', je concentreren op één ding. Pranayama is een verzamelnaam voor verschillende ademhalingstechnieken. 'Prana' betekent vitale levensenergie en 'ayama' betekent het onder controle of verlengen ervan. Door pranayama te beoefenen, gebruik je je ademhaling om de stroom en kwaliteit van prana te beïnvloeden en train je de gehoorzaamheid van je mind. Je kunt jezelf kalmeren wanneer je merkt dat je gestrest, boos, verdrietig of nerveus bent, of juist energie opwekken door specifieke pranayama technieken te beoefenen.

 

Ashtanga Yoga

 

Ashtanga yoga 1

Wat is Ashtanga yoga? 

Ashtanga yoga wordt steeds populairder. In deze blog vertelt Anne Kluit je meer over wat Ashtanga yoga precies is, wat je kan verwachten in een Ashtanga les en hoe het je yoga practise kan verdiepen. 

Ashtanga yoga is een Yang variant van yoga. Het wordt uitgevoerd in een flow, dat wil zeggen dat je de houdingen aan elkaar verbindt en de Ujjayi-ademhaling hierbij leidend is. Ashtanga is een traditionele serie asanas (houdingen) die je iedere keer in dezelfde volgorde uitvoert. Een dynamische yogavorm waarbij je aanspant in plaats van ontspant zoals bij Yin Yoga. Op termijn ontspan je ook in een houding, alleen dat is pas op het moment dat je meer lichaamsbewustzijn hebt, de houdingen makkelijker aan te nemen zijn en dus langer deze vorm van yoga beoefend.

21 juni: Internationale Yoga Dag

Internationale Yoga Dag

Internationale Yoga Dag evenementen overzicht

Op donderdag 21 juni wordt wereldwijd Internationale Yoga Dag georganiseerd. De dag is in 2015 uitgeroepen door de Verenigde Naties. Over de hele wereld zijn er op deze dag duizenden yoga events en ook Nederland doet mee! De lessen en events op Internationale Yoga Dag hebben vaak een bijzonder tintje met bijvoorbeeld live muziek op grote pleinen in steden of op een plekjes waar je niet zo snel komt. De opbrengsten van de lessen gaan naar een goed doel. Wil je een bijdrage te leveren aan een betere wereld, zowel via een donatie aan een van de events, als vanut het inside-out perspectief? Ga dan naar 1 van de events op 21 juni!

Yin yoga: Go deeper inside while practicing yoga outside..

Yin yoga in het park

De combinatie van yin yoga met actievere vormen van yoga is een geweldige manier om balans te vinden binnen je yoga practice. Je zal merken dat de diepere ontspanning die yin yoga je geeft er ook voor zorgt dat je in yang vormen van yoga meer ruimte ervaart en deze beter vanuit ontspanning op kunt bouwen. 

Omdat de houdingen in yin yoga langer aan worden gehouden, denk je bij yoga in de buitenlucht misschien niet direct aan yin yoga. En toch leent yin yoga zich juist goed voor buiten yogalessen, omdat je door de combinatie van de verstilling en de natuur dieper in je practice komt. En zoals de doorgewinterde buiten-yogi inmiddels wel weet: op de temperatuur kan je je kleden! 

Yoga voor je tenen en voeten
Dat buiten yoga doen je dichter bij de natuur en jezelf kan brengen, en dat deze ervaring nog meer compleet wordt als je je yoga practice op je blote voeten doet, weten liefhebbers allang. De verbinding tussen de natuurlijke grond en je lichaam helpt je meer te aarden. 
 
Focussen op je voeten is een ontzettend goede manier om je yoga beoefening te verdiepen, omdat je je hierdoor op kleine, subtiele bewegingen en sensaties gaat richten. Een kleine beweging of een verschuiving in het gewicht van de voeten kan je hele yoga practice beïnvloeden. Door de ballen van de voeten stevig in de grond te drukken span je je quadriceps aan, de spieren aan de voorkant van je bovenbenen, waardoor je je hele benen activeert. 
 
Yoga voor je tenen en voeten
Opening Buiten-Yoga seizoen 2018

In verbinding met jezelf, met anderen en de natuur 

De lente is in het land - en dat werd afgelopen zondag gevierd tijdens de opening van het buiten yoga seizoen in de duinen van Castricum! Een dag vol yoga, creativiteit, natuurbeleving en geestelijke verdieping in de buitenlucht. Yogadocent Johan Noorloos – hét gezicht van yoga in Nederland - begeleidde de deelnemers tijdens een traditionele massa zonnegroet als ode aan de lente.  Yoga voor iedereen; in verbinding met jezelf op de yogamat én ontspannen in de natuur. 

Opening Buiten-Yoga seizoen

Buitenspelen is essentieel; no matter the weather!

De lente is weer in het land! Dat betekent natuurlijk niet meteen dat het elke dag zonnig en warm is. Wel is het een natuurlijke ‘call-to-action’ om weer wat vaker de deur uit te gaan en de frisse buitenlucht op te zoeken. We weten allemaal dat het essentieel is om voldoende in de buitenlucht te zijn en de nodige zonnestraaltjes op te vangen. 

lente